OVER ANNEMARIE

annemarie hoogwoud – visual artist

“You can’t use up creativity. The more you use, the more you have.”— Maya Angelou

Bio

Annemarie Hoogwoud (1962), geboren en getogen in Amsterdam, woont en werkt in het noorden, in Friesland. Ze is 15 jaar als haar buurman haar meeneemt in zijn wereld van de (landschaps)fotografie. Haar eerste camera krijgt zij van hem. Sindsdien is de camera niet meer weggeweest uit haar leven.

Na het volgen van de vakopleiding fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn, eind jaren ’90, volgt zij in de daaropvolgende jaren diverse verdiepingscursussen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In die eerste jaren richt zij zich vooral op het registrerend vastleggen van de inrichting van het landschap; zij fotografeert als het ware van buiten naar binnen waarbij het landschap het doel is. Gaandeweg begint dat te veranderen en gaat zij steeds meer van binnen naar buiten fotograferen met het landschap als middel.

Met name bij Bailey & Chinnery (VK) ontdekt zij de abstractie en de poëtische kanten van haar grote liefde, het landschap. Het zijn sindsdien haar uitgangspunten bij de creaties van haar werk. Daarnaast kenmerkt de combinatie van woord en beeld haar werk.

In 2018 publiceert zij haar boek The Quest – a photographic journey based on the novel Night train to Lisbon. Met dit werk exposeert zij in Amsterdam.

In 2022 rondt zij de verdiepende jaarcursus af bij Bailey & Chinnery, en exposeert zij tijdens Rotterdam Photo en in Galerie The Horsebridge Whitstable, VK.

Annemarie werkt in opdracht, geeft lezingen, verzorgt workshops en exposeert in galeries.Artist statement

“Door de tijd te nemen ga ik meer zien en anders kijken”.

De tijd nemen is de rode draad in mijn werk. Zowel in mijn vrije werk als mijn werk in opdracht.

Geïnspireerd door de schoonheid, zoals ik die ervaar in het verhaal van een opdrachtgever, in de beeldende kunst, romans, gedichten en muziek, ga ik met mijn camera op zoek naar de essentie van hetgeen mij raakt, ik zie en ervaar. Om zo te ontdekken waar het voor mij over gaat. De inspiraties krijgen veelal vorm en inhoud in het landschap.

Ik maak hierbij gebruik van diverse camera- en printtechnieken. Hierdoor ontstaan niet-alledaagse beelden. Beelden die het verhaal vertellen, beelden die vragen om de tijd te nemen, beelden die oproepen tot reflectie.

Door het werken in series, kom ik tot de essentie en kan ik het verhaal dat verbeeld en verwoord wil worden in haar volle omvang laten zien.

In een soms hectische, onrustige en harde wereld hoop ik dat mijn beelden inspireren stil te staan, een emotie oproepen en uitnodigen te reflecteren op wat gezien wordt.


986580 A0 D345 4683 94 F8 2 Ca94 Bb7 E1 De

foto: Jeannette Wouthuis Fotografie 


Dupho Membership 200px