OVER ANNEMARIE

In het landschap voel ik mij thuis

Toen ik 15 jaar was nam mijn buurman mij mee in zijn wereld van de fotografie. Avond na avond keek ik dia’s van zijn reizen naar IJsland en Groenland. Mijn eerste camera kreeg ik van hem. Daar, tijdens die avonden, ontstond mijn passie voor landschap én mijn passie voor fotografie. Door het kijken naar die prachtige verre landschappen kwam ik in een andere wereld terecht. Dat dit met fotografie te bereiken is fascineerde me.  

Sinds 2000 werk ik als landschapsfotograaf. In die eerste jaren was ik vooral bezig met het registrerend vastleggen van de inrichting van het landschap; ik fotografeerde van buiten naar binnen waarbij het landschap het doel was. Gaandeweg begon dat te veranderen en ging ik steeds meer van binnen naar buiten fotograferen met het landschap als middel. De pure schoonheid van het landschap, haar essentie, de abstractie en de poëtische kanten ervan zijn sindsdien mijn uitgangspunten. 

In mijn werk geef ik de schoonheid van het alledaagse landschap op een niet-alledaagse manier weer. Hierdoor ontstaat een beeld dat een andere kijk op het landschap laat zien: een beeld dat vraagt om bij stil te staan. Het verhaal dat het beeld de kijker vertelt, ontvouwt zich dan als vanzelf.

Ik laat mij hierbij inspireren door Engelse fotografen, zoals Charlie Waite, Doug Chinnery en Valda Bailey. Daarnaast is de schoonheid zoals ik die ervaar in beeldende kunst, romans, gedichten en muziek een grote bron van inspiratie.

In een soms hectische, onrustige en harde wereld hoop ik dat mijn beelden inspireren stil te staan, een emotie oproepen en uitnodigen te reflecteren op wat gezien wordt.

Door de tijd te nemen ga je meer zien en anders kijken.

986580 A0 D345 4683 94 F8 2 Ca94 Bb7 E1 De

Photo: Jeannette Wouthuis Fotografie 


Dupho Membership 200px