OVER ANNEMARIE

annemarie hoogwoud | fotograaf-kunstenaar

“You can’t use up creativity. The more you use, the more you have.”— Maya Angelou

Bio

Annemarie Hoogwoud (1962), geboren en getogen in Amsterdam, woont en werkt in het noorden, in Friesland. Ze is 15 jaar als haar buurman haar meeneemt in zijn wereld van de (landschaps)fotografie. Sindsdien is de camera niet meer weggeweest uit haar leven.

Na het volgen van de vakopleiding fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn, eind jaren ’90, volgt zij in de daaropvolgende jaren diverse verdiepingscursussen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In die eerste jaren richt zij zich vooral op het registrerend vastleggen van de inrichting van het landschap; zij fotografeert als het ware van buiten naar binnen waarbij het landschap het doel is. Gaandeweg begint dat te veranderen en gaat zij steeds meer van binnen naar buiten fotograferen met het landschap als middel.  

In 2018 publiceert zij haar boek The Quest – a photographic journey based on the novel Night train to Lisbon.

Annemarie maakt vrij werk, werkt in opdracht, geeft lezingen, verzorgt workshops en exposeert in galeries.


Artist statement

'door de tijd te nemen ga ik meer zien en anders kijken'

De tijd nemen is de rode draad in mijn werk. Door de tijd te nemen, vertraag ik mijn pas en zoek ik de stilte. Datgene wat mij daarin raakt verbeeld én verwoord ik, en deel ik met de wereld.  

Voor mij is het landschap een middel om uit te drukken hoe ik kijk en ervaar wat mij raakt. Zoals een schilder penseel en verf gebruikt, schilder ik met het landschap en mijn camera om mijn beelden te creëren.

Met deze andere kijk hoop ik ook anderen te inspireren op zoek te gaan naar dat wat hen raakt.

We leven in een gehaaste wereld. Alles lijkt in een hoog tempo te moeten plaatsvinden. Ergens de tijd voor nemen verschuift hierdoor ver naar de achtergrond. Het is een tempo dat mij uitdaagt daar een omgang mee te vinden, mijn eigen weg en ritme te blijven volgen en te vertragen omdat het nodig is. Immers, door de tijd te nemen ga ik meer zien en anders kijken.

In een soms hectische, onrustige en harde wereld hoop ik dat mijn beelden inspireren stil te staan, een emotie oproepen en uitnodigen te reflecteren op wat gezien wordt.

986580 A0 D345 4683 94 F8 2 Ca94 Bb7 E1 De

foto: Jeannette Wouthuis Fotografie 


Dupho Membership 200px
Schermafbeelding 2022 08 11 Om 13.53.Png